Flow Studio

View Original

Work Flow

Å finne flyt i jobben vår og i relasjon til andre mennesker ansees som noe av det mest avgjørende for vår livskvalitet i det store og det hele. Men hvordan er det mulig å gjøre en vanlig og i utgangspunktet kjedelig rutinejobb om til en kompleks, FLOW-induserende opplevelse?

Ettersom det å jobbe er noe de aller fleste av oss må forholde oss til, har jobben en svært stor innvirkning på livene våre. Undersøkelser viser at de aller fleste mennesker opplever en høyere grad av tilfredsstillelse og lykkefølelse når de er på jobb enn når de har fri. Å jobbe gir mennesker opplevelsen av mestring og utfordring, med det føler de seg gladere, sterkere, mer kreative og fornøyde. I fritiden opplever mennesker at det generelt sett er lite å gjøre og deres ferdigheter ikke kommer til nytte, derfor har de en tendens til å føle seg triste, svake, og misfornøyde. Paradoksalt nok oppgir de samme menneskene at de ville sluttet i jobben sin dersom de hadde fått muligheten. Det antas at disse motsetningene skyldes en kulturell og tradisjonell holdning, særlig i de moderne og mer utviklede samfunnene, til at jobb er et “nødvendig onde” som bør unngås om mulig.

Faktum er at inspirasjon, glede og lykke er avhengig av at vi opplever en økt kompleksitet i det vi gjør. Den økte tidsbruken med komfortable, stillesittende og passive gjøremål; som det å sitte i sofaen og scrolle på mobilen eller se på TV viser seg i så måte å være destruktivt for vår livskvalitet.

Å gjøre jobben til en en FLOW-aktivitet er en av de beste måtene å oppfylle menneskets potensiale på. Og i motsetning til det mange skulle tro er det ikke penger og suksess som avgjør om man finner glede i den jobben sin. Det er i hovedsak to faktorer som er avgjørende for vår opplevelse:

  1. Personlig holdning (autotelisk personlighet)

    Desto mer modernisert livene våre har blitt og etter hvert som mer av overskuddet vårt blir brukt til materielle goder fremfor å ivareta våre grunnleggende behov, desto vanskeligere har det blitt å oppnå målene våre og vi må legge ned enda mer mental og fysisk energi for å oppnå de. Undersøkelser viser at personer i mer primitive kulturer, der jobben de gjøre er mer direkte knyttet til egne mål og behov, generelt har en bedre livskvalitet.

    Men også i mer utviklede samfunn finnes det personer som viser en større grad av tilfredsstillelse og lykkefølelse enn andre. Disse menneskene viser seg å ha en evne til å skape flyt i de minst inspirerende omgivelser. Dette er mennesker som utvikler et mer lekent forhold til omgivelsene sine og som ser muligheter for utvikling og endring der andre gir opp og fortsetter å leve innenfor de begrensningene de har satt for seg selv. Dette er individer som som transformerer jobben sin til en kompleks aktivitet. Dette gjør de ved å oppdage muligheter for handlinger som andre ikke ser, ved å utvikle ferdigheter, og ved å fokusere på og tillate seg å bli oppslukt i aktiviteten. Ved å transformere jobben sin på denne måten blir den mer givende, og fordi energien man personlig investerer oppleves jobben som selvvalgt og i tråd med egne mål.

  2. Jobbens art (autoteliske jobber)

    Å endre jobbens art er en annen måte å legge til rette for å oppleve flyt i jobben sin. Desto mer en jobb ligner på et spill, med variasjon, passende og fleksible utfordringer, klare mål og umiddelbar tilbakemelding, desto mer givende vil den være, uavhengig av de ansatte sin personlighet.

    En av utfordringene med dagens moderne arbeidsliv er at det i stadig større grad tar form som en typisk stillesittende og passiv aktivitet, og som tidligere nevnt er dette lite forenelig med opplevelsen av flyt og god livskvalitet. Men kvaliteten på jobb-opplevelsen kan endres med god tilrettelegging. Og desto raskere vi innser det, desto raskere kan vi forbedre denne enormt viktige delen av livet. I teorien kan alle jobber endres for å gjøre de mer givende ved å følge modellen for å skape flyt. Slike arbeidsplasser betinger en ledelse som tilrettelegger for personlig innflytelse og mangfold, og som prioriterer arbeidstakernes helse og velvære. Ledelsen må selv være bevisst på egne vaner, tankesett og måte å leve på. Det handler om å skape et arbeidsmiljø for sunne, motiverte mennesker som får lov til å være seg selv, som tar eierskap i den overordnede visjonen og som gis rom til å være kreative.

For å forbedre livskvaliteten gjennom jobben er det altså to strategier som er nødvendige. For det første må arbeidets art endres slik at den lettere skaper flyt. Dernest er det nødvendig å legge til rette for å støtte arbeidstakerne i å utvikle personlige egenskaper for å kunne skape flyt i egen jobb.

Østlige praksiser som yoga og meditasjon ansees for å være praksiser som direkte korrelerer til opplevelsen av flyt. I tillegg er blant annet naturkontakt, matopplevelser og kreative aktiviteter kjent for å skape flyt. Å legge til rette for og stimulere til slik praksis vil kan være en suksessfaktor for å skape et miljø for flyt og livskvalitet. I Flow Studio har vi intensjon om en helhetlig tilnærming til å skape flyt. Gjennom Work Flow tilbyr vi blant annet Bedriftsyoga, Drop In, Personlig veiledning, forelesninger og workshops, samt sammensatte opplevelser med fokus på teamarbeid, mestring og velvære.

Referanser

  • FLOW the psycology of optimal experience. M.Csikszentmihalyi (1990)

  • Leadership flow. P.Chickering (2021)