Flow Studio

View Original

Jeg blir til i møte med deg

Som barn drømte jeg om en superkraft. Ikke den typen som gjorde meg usynlig eller ga meg evnen til å fly, men kraften til å overføre følelser og sansninger mellom mennesker. Jeg forestilte meg en verden der vi virkelig kunne kjenne hvordan våre ord og handlinger påvirket andre – hvor empati var umiddelbar og håndgripelig. Jeg var overbevist om at dette var nøkkelen til en bedre verden, der forståelse og godhet kunne forhindre urett.

I dag forstår jeg at denne superkraften allerede bor i oss – ikke som en magisk evne, men som en dypt forankret biologisk og menneskelig kapasitet. Gjennom nervesystemet vårt og hjernens speilnevroner er vi bygget for å føle med andre. Vi er koblet sammen i en subtil dans der følelser og kroppslige uttrykk veves inn i et felles språk. Men denne dansen krever noe av oss. Den krever nærvær, åpenhet og en bevissthet om oss selv.

Som Carl Rogers så klokt sa:

"We think we listen, but very rarely do we listen with real understanding, true empathy. Yet listening, of this very special kind, is one of the most potent forces for change that I know."

Hva betyr det egentlig å lytte med ekte forståelse? Å lytte på denne måten handler ikke bare om å høre ordene som blir sagt, men om å romme hele mennesket foran oss – deres følelser, erfaringer og stille kamper. Det handler om å skape et trygt rom hvor noen kan bli sett, uten dom eller korrigering, og hvor forbindelsen mellom oss gjør helbredelse og transformasjon mulig.

Men denne typen lytting – denne typen empati – er krevende. Den forutsetter at vi har tilgang til oss selv. Hvis vi er avskåret fra våre egne følelser, eller hvis vi bærer ubearbeidede traumer og mønstre, vil vi slite med å møte andre med ekte åpenhet. Som Gabor Maté påpeker, kan undertrykte følelser og ubevisste mønstre skape både sykdom og dissonans – i oss selv og i våre relasjoner.

For barn, som ennå ikke har fullt utviklede nervesystemer, er vår evne til å lytte og møte dem livsviktig. De lærer ikke bare av hva vi sier, men av hva vi er. Våre blikk, våre berøringer og vår tilstedeværelse blir grunnlaget for deres selvbilde. Når vi speiler deres følelser med varme og aksept, hjelper vi dem å utvikle både selvinnsikt og evnen til å regulere egne følelser. Hvis vi derimot er fraværende, enten fysisk eller emosjonelt, kan det skape et tomrom i dem – et tomrom som kan prege dem gjennom livet.

Det er også her vitenskapen møter visdomstradisjonene. Innenfor yoga, mindfulness og andre praksiser finner vi igjen dette fokuset på å være til stede, både i oss selv og med andre. Å være nærværende handler ikke bare om en individuell praksis, men om å skape en resonans som påvirker hele fellesskapet. Når vi virkelig lytter, oppstår det en forbindelse som går dypere enn ordene.

Denne typen forbindelser er ikke bare viktige for relasjonene våre, men for samfunnet som helhet. Johann Hari peker i "Lost Connections" på hvordan vår økende følelse av isolasjon og disintegrasjon er en av hovedårsakene til dagens mentale helsekriser. Vi har aldri hatt mer informasjon, men heller aldri følt oss mer alene.

Det er her det moderne samfunnet spiller en stor rolle. Vi lever i en tid med uendelige muligheter for kontakt gjennom teknologi, men samtidig er mange av oss mer isolerte enn noen gang. Den konstante strømmen av informasjon og det digitale sosiale presset skaper en følelse av å være tilgjengelig hele tiden, men også en fremmedgjøring fra de dypere, menneskelige forbindelsene som virkelig nærer oss. I stedet for å lytte med forståelse og nærvær, risikerer vi å bli overveldet og frakoblet. Samtidig ser vi hvordan stress, perfeksjonisme og et konstant jag etter fremgang kan gjøre oss mer fokuserte på å utføre og produsere, enn på å være til stede for oss selv og andre. Dette kan føre til en overfladisk kommunikasjon der vi kanskje sier mye, men sjelden lytter på en måte som skaper ekte forståelse.

Kanskje ligger svaret ikke i å vite mer, men i å kjenne mer – å våge å være til stede med både oss selv og hverandre. Å forstå andre er en av våre mest grunnleggende ferdigheter, men det krever at vi først forstår oss selv.

"Å forstå andre er blant våre aller viktigste ferdigheter for overlevelse som mennesker og som samfunn. Å forstå oss selv er superkraften som gjør denne ferdigheten tilgjengelig for oss."

Så hva om vi ga oss selv rom til å lytte, slik Carl Rogers beskriver? Hva om vi la til side behovet for å fikse, forklare eller forsvare, og i stedet lyttet med et hjerte som var villig til å bli forandret? Kanskje er dette superkraften vi trenger – en kraft som allerede finnes i oss alle, og som kan bygge broer der det nå finnes avstand.