Flow Studio

View Original

Bærekraftig liv

Måløy 2018

Vi lever i et samfunn som fragmenterer virkeligheten og reduserer livet til enkeltdeler. Vi utvikler spesialiteter og  fokuserer på snevre områder. Helse reduseres til utseende , som videre reduseres til vekt, som igjen reduseres til kalorier. Lykke reduseres til velstand, som videre reduseres til materielle goder, som igjen reduseres til kjøpekraft. På veien mister vi helhetsperspektivet, evnen til å se hva som faktisk betyr noe og hva vi egentlig ønsker å oppnå. Vi måler suksessen i antall kilo og penger på kontoen uten at vi nødvendigvis har fått en bedre helse eller blitt nevneverdig lykkeligere av den grunn.

Vår forståelse av verden styres av det vi blir fortalt. Vi gjør våre retningsvalg utfra ytre ”sannheter”; hva andre synes og mener. Og med utgangspunkt i den farten vi lar oss rive med, kan det se ut som om vi tar oss liten tid til å reflektere over hvilke konsekvenser valgene våre kan få.

I iveren etter det som er nytt og spennende glemmer vi det etablerte og velfungerende. I fokuset på de ytre ”sannheter” glemmer vi bevisstheten på det indre og subtile. Vår indre visdom og kraft tvinges til stillhet i en storm av ytre påvirkninger som forteller oss hvordan vi bør leve livene våre. Noe som går på bekostning av vår egen helse, menneskene og dyrene rundt oss, miljøet vi lever i og jorden vi lever på.

Nylig kunne vi lese om ”Gunhild-dietten” som skapte stor etterspørsel etter veganske produkter i norske butikker. I kjølevannet var det kritiske røster som forsøkte å argumentere mot denne trenden da de mener at mennesket ikke er skapt for et vegansk kosthold. Debatten ble fort redusert til overskrifter – til vinnere og tapere, og er et godt eksempel på hvordan virkeligheten fragmenteres til antatte sannheter og usannheter. Enten så er det feil eller så er det riktig, du er enten for eller i mot. Leser du for øvrig det som står med liten skrift vil du se at utgangspunktet for debatten var langt mer nyansert enn det kan virke som. Jeg har fulgt Gunnhild Stordalen en stund og har tillit til det hun formidler, og jeg lar meg inspirere. På å samme måte som jeg lar meg inspirere av andre tillitsvekkende rollemodeller med gode intensjoner. Jeg er for øvrig bevisst på at jeg har et helt unikt utgangspunkt; min biologi og min psykologi; mine gener og genuttrykk; mine funksjonelle og emosjonelle systemer; mine egenskaper, erfaringer og mønstre skiller seg fra alle andre. Således kan det være at jeg bør velge annerledes for å ivareta meg selv. 

På samme måte som at mat handler om mer enn ernæring, handler livsstil om så mye mer enn mat. En bærekraftig livsstil skapes i møte mellom ernæring, bevegelse, hvile, sansning, emosjoner, relasjoner og natur. Men de livsstilsvalgene du tar med hensyn til f.eks. helsen din kan få negative konsekvenser for miljøet og vice versa. I så måte finnes ikke ”det eneste rette”, og enhver overdrivelse kan gjøre mer skade enn nytte. Vi må stimulere til bevisstgjøring om balanse og den gylne middelvei .

Kunnskap om verden og om livet må sees på som ferskvare. Verden er i konstant endring og bevegelse. Hvert pust er et nytt pust og hvert øyeblikk et nytt øyeblikk. Noen endringer skjer fort, mens andre skjer sakte – ekstremt sakte. Liv skapes, utvikles og går til grunne som det alltid har gjort, mens de bakenforliggende kreftene endrer seg. Vi må utvikle og ivareta evnen til å møte ny kunnskap, evnen til å endre seg når det er nødvendig og hensiktsmessig. Vi må stimulere til helhetstenkning og så langt det er mulig  sørge for at livsstilsvalgene vi gjør er basert på en biologisk, psykologisk og økologisk forståelse for alt liv på jorden.

Måløy 2018

Vi må legge tilrette for og stimulere til aktiviteter som:

  • Natur og friluftsliv

  • Kunst og kultur

  • Ernæring og fysisk aktivitet

  • Terapautiske og funksjonelle aktiviteter basert på blant annet yoga, meditasjon og mindfullness

Vi må møte utfordringer med dialogisk samspill, med åpenhet og kjærlighet. Vi må oppmuntre og styrke hverandre, inspirere og motivere hverandre. Å gjøre folk til latter for sine gode intensjoner - å bruke frykt som metode for endring er lite konstruktivt og en ikke-farbar vei.

Til sist må du alltid sørge for å komme tilbake til deg selv og din egen sannhet;

Måløy 2018

  • Hvem er jeg?

  • Hvem ønsker jeg å være og hvilke verdier ønsker jeg å formidle?

  • Hva skal til for at jeg utvikler meg i den retningen jeg ønsker?

  • Får valgene jeg tar konsekvenser som er i tråd med mine verdier?

  • Har jeg den kunnskapen som trengs for å ta gode valg?

  • Hva gir det meg å gjøre det jeg gjør?

  • Bidrar jeg på en måte som er til nytte for andre?

  • Bidrar jeg på en måte som ivaretar miljøet?