Skap balanse i førjulstiden
Koselig stemning med familien, levende lys og julesanger; julen kan være en magisk tid. Men det er mange forventninger knyttet til julen og vi drives ofte ubevisst av tanker om hva som bør gjøres og hvordan alt bør være. Vi glemmer å være bevisst på hva vi selv ønsker og har behov for, og strevet etter å skape den tilsynelatende perfekte julefeiringen skaper stress i kroppen. Midt opp i det hele glemmer vi å være til stede og nyte de fine øyeblikkene vi faktisk skaper. Når vi i tillegg inntar større mengder av mat som ikke er bra for oss samt velger bort fysisk aktivitet og tilstrekkelig hvile og søvn vil den totale belastningen bli stor. Mange av oss overveldes, og opplevelsen kan utløse både fysiske og mentale reaksjoner; høy puls og høyt blodtrykk, hodeverk og redusert immunforsvar; utmattelse og emosjonell ustabilitet.
Livet er dynamisk, og balanse i hverdagen kommer og går. Vi opplever alle stress i livet, det trenger ikke engang å være usunt. På samme måte som fysisk trening er nødvendig for å utvikle fysisk styrke og utholdenhet, blir vår mentale styrke og utholdenhet utviklet av mentale utfordringer. Det er først når stresset blir kronisk og vi glemmer å innføre ro i det aktive at stress skaper fysisk og mental ubalanse.
Balanse i kropp og sinn er forbundet med positive tanker, glede, velvære og energi til å gjøre det du ønsker. Balanse i kropp og sinn skaper dessuten overskudd til å gi av seg selv til andre.
Hva skal til for å skape mer balanse i førjulstiden? Hvordan kan du møte julen på en mer hensiktsmessig måte slik at du ivaretar deg selv samtidig som du kan være det medmennesket du ønsker å være?
Bevisst oppmerksomhet
Juleforberedelsene er som regel ytre fokusert. Vi lar sinnet styre, og de tanker og følelser som skaper overveldelse er ofte helt eller delvis ubevisste. Det er derfor viktig å identifisere disse tankene og følelsene og øke bevisstheten om dem.
Ved å bli bevisst på hvordan du har det, uten å forsøke å endre følelsene, vil du lettere se dine egne ønsker og behov. På den måten kan du i større grad styre reaksjonene dine til det som skjer rundt deg. Du får rom til å velge dine handlinger med utgangspunkt i hva du og de rundt deg trenger.
Bevisst oppmerksomhet kan skapes gjennom pust, bevegelse, meditasjon og mindfulness.
Pust
Å kontakte pusten gir direkte tilgang til øyeblikket og situasjonen du befinner deg i. Pusten fungerer som et barometer på din indre tilstand og er effektivt verktøy for bevisst oppmerksomhet.
Stress og vanskelige følelser gjør at vi utvikler dårlige pustemønstre. Vi blir kortpustet og puster bare med øvre del av lungene noe som fører kroppen inn i konstant beredskap.
Det ligger et stort potensiale i å trene og utvikle pusten. Et langsommere pustemønster har en direkte effekt på kroppens avspenningsrespons; muskelspenninger reduseres, blodtrykket senkes, sirkulasjonen bedres og prestasjoner optimaliseres.
Meditasjon
Daglig meditasjon kan redusere stress. Dessuten kan det faktisk endre nervebaner i hjernen og hjelpe deg å håndtere stress bedre i det daglige. Å meditere er enklere enn du kanskje tror. Sitt rett opp og ned og lukk øynene, fokuser gjerne på pusten og kjenn at du puster helt ned i magen. La distraherende tanker bare flyte videre når de dukker opp.
Bevegelse
Å bevege kroppen er et effektfullt verktøy for å gi slipp på spenninger i kroppen. Med fysisk aktivitet vil du også kunne øke energinivået og forbedre humøret. Hard trening kan for øvrig være med på å øke belastningen på kroppen dersom du allerede er i en svært stresset situasjon. Gjennom bevisst bevegelse kan det være lettere å finne balansen fordi det er vanskeligere å overse kroppens behov og signaler. Bevisst bevegelse gir dessuten større fysiologisk respons ved at kvaliteten øker. Yoga og rolige turer i naturen er aktiviteter som stimulerer til bevisst bevegelse.
Hvile
Avspenning handler om å gi slipp på både muskulære og mentale spenninger. En kort stund med pusteøvelser, yoga eller meditasjon kan være nok til å skape ro, redusere stress og gi deg mer energi og glede.
Når vi sover arbeider hjernen langsommere og kropp og sinn får hvile. Kroppstemperaturen, pulsen, stresshormoner og blodtrykket går ned, og musklene slapper av. Det er altså mens vi sover at hjernen og kroppen kan hente seg inn og restituere seg.
Kosthold
Er du stresset, forsterkes de skadelige effektene av et mangelfullt kosthold. På den annen side kan gode matvaner motvirke stress og begrense skadevirkningene. Mat handler om mer enn bare ernæring, mat handler også om sansning og følelser. Foruten om å ha et eget nervesystem som nærmest fungerer som en egen hjerne, både uavhengig av og i samarbeid med hjernen i hodet, inneholder tarmen en bakterieflora som har vist seg å ha en viktig funksjon for vår mentale helse. Mat skal derfor både sikre at kroppen får tilstrekkelig med næring for å ivareta alle sine funksjoner samtidig som den skal ivareta en balansert tarmhelse.
Ved å gi deg selv tid og ro i forbindelse med måltidene vil du lettere bli bevisst på hvordan maten du spiser påvirker både kroppen og sinnet. På den måten blir det lettere å gjøre gode valg for deg selv i en stresset tid.
Tilstedeværelse
Tenk om vi kunne gjort julen til den mest betydningsfulle tiden av året for oss selv og våre medmennesker. Det er nødvendigvis ikke slik at det krever mye av vår tid, heller at den tiden vi benytter betyr noe. At vi virkelig er til stede og at vi ser og hører oss selv og hverandre. Om det bare er ett øyeblikk eller to, så setter vi gjerne mer pris på få minutter med kvalitetstid fremfor mange timer og noen ganger dager der vi oftest sitter oppslukt av våre telefoner og duppedingser. Det er noe fantastisk som skjer når vi kobler oss av teknologien og klarer å koble oss på oss selv og hverandre.
Så senk skuldrene, vær bevisst, aksepter, vær raus og nyt øyeblikkene!
Ha ei fredfull og god jul og ta vare på både deg selv og dine medmennesker.